Składniki:
70-80 dkg żołądków drobiowych, 3 pomidory lub mały koncentrat pomidorowy, 1 czerwona papryka, 1 zielona papryka, 50 dkg pieczarek, 2-3 łyżki oleju, 2 cebule, przyprawy: papryka słodka w proszku, Vegeta, pieprz.
Jak przyrządzić?
Żołądki gotujemy w wodzie osolonej Vegetą (2 łyżki) na półtwardo - ok. godziny. W międzyczasie do rondla wlewamy olej, podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w pół talarki. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy do niej pokrojone w plastry pieczarki, po około 5 minutach do tego wszystkiego wrzucamy pokrojone w grubą kostkę papryki i pomidory lub ewentualnie koncentrat pomidorowy. Kiedy żołądki nam się podgotują na półtwardo, odcedzamy je, ale tak, by nie wylewać wywaru, w którym się gotowały. Każdy żołądek kroimy na 3-5 części i wrzucamy do rondla z warzywami. Pichcimy całość jeszcze jakieś 20 minut podlewając pozostałym od gotowania żołądków wywarem (co najmniej pół szklanki wywaru). Pod koniec przyprawiamy potrawę sproszkowaną słodką papryką i pieprzem. Soli nie potrzebujemy, gdyż wywar z żołądków jest wystarczająco słony, ze względu na Vegetę.
Potrzebne przybory:
Garnek do ugotowania żołądków, rondel, nóż, deska do krojenia.
Jak podawać?
Smakuje wyśmienicie z ryżem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Autor | Anna |