Składniki:
25 dag dużych surowych krewetek, czerwony sos tabasco, 20 ml kwaśnej tłustej śmietany, 10 dag
tartego żółtego ostrego sera, jedno żółtko, jeden ząbek czosnku, sól, pieprz, oliwa, sok z cytryny.
Jak przyrządzić?
Oczyszczone ze skorupek krewetki skropić tabasco isokiem z cytryny, dodać wyciśnięty przez praskęczosnek, wymieszać i odstawić. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą i ułożyć w nim krewetki. Śmietanę wymieszać z tartym serem, żółtkiem, solą i pieprzem. Powstałą w ten sposób masą polać krewetki i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 C aż zrumienią się z wierzchu {powinno to potrwać około 10 minut}.
Uwagi:
Potrawa bardzo, bardzo, smaczna!
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Tomcio |