Składniki:
ciasto: 1 szklanka mąki tortowej, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 5 jaj.
masa I: 1 budyń czekoladowy, 1/2 litra mleka, 2-3 łyżki Nutelli, 1/2 kostki masła.
masa II: 1-2 łyżki masła, 1 czekolada mleczna, 1 czekolada gorzka, 1 szklanka suszonych owoców (śliwki, morele, rodzynki), ok. 1/2 szklanki rumu
słoiczek dżemu śliwkowego.
Jak przyrządzić?
Ciasto: z białek ubić pianę, dodać cukier,żółtka i na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia. Upiec biszkopt ok. 30 minut w 175 stopniach.Po ostudzeniu przeciąć na trzy placki. Na 1 placek nakładany dżem i przykrywamy 2 plackiem nakładamy 1/2 I masy, następny placek i pozostałą część masy I i czła masa II.Masa I: gotujemy budyń po ostudzeniu dodajemy Nutellę i masło, miksujemy na gładki krem.Masa II: suszone owoce zalewamy rumem na około 2-3 godziny, po tym czasie odsączamy z rumu i kroimy na niewielkie paseczki. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy obie czekolady i pozostały rum, mieszając gotujemy do rozpuszczenia składników i do częściowego odparowania rumu ok. 5-8 minut, następnie dodajemy rozdrobnione owoce, studzimy i lekko tężejącą polewę wylewamy na ciasto.
Jak podawać?
Najlepsze na drugi dzień, do kawy lub herbaty.
Uwagi:
Biszkopt można nasączyć (1/2 l wody, sok z cytryny w/g uznania, 1 łyżka cukru, olejek migdałowy lub 3-4 łyżki rumu) wtedy ciasto nabiera delikatności.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | Anulka |