Składniki:
500 g muli, 2 pomidory, 1 cienki por, 1 papryczka chili, 2 ząbki czosnku, 0,5 cytryny, 200 ml wytrawnego białego wina, natka pietruszki, 2 liście laurowe, oliwa, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Świeże mule płuczemy w bardzo zimnej wodzie i oskrobujemy nożykiem z piasku i wąsów. Muszle które są otwarte i po uderzeniu jedną o drugą nie zamykają się wyrzucamy, są martwe i mogą zepsuć potrawę, a co gorsza możemy się pochorować. Możemy użyć muli mrożonych. Por rozkrawamy na pół i dokładnie płuczemy z piasku, następnie kroimy w poprzek w drobne paseczki. Czosnek siekamy drobno, zasypujemy odrobiną soli i rozgniatamy płaską częścią noża. Z pomidorów wykrawamy szypułki, nacinamy na krzyż i zalewamy wrzątkiem na jakąś minutę, potem hartujemy zimną wodą i ściągamy skórkę. Kroimy w ósemki, wykrawamy gniazda nasienne i następnie kroimy w kostkę. Chilli drobno kroimy (dobieramy ilość w zależności od tego, jakie ostre potrawy lubimy).Na głęboką patelnię wlewamy oliwę i od razu wrzucamy por i chilli, aby rozgrzewały się razem z oliwą i ją aromatyzowały. Gdy zeszklimy por, nie brązowić, dodajemy rozgnieciony czosnek, pokrojone pomidory, liść laurowy i wyciskamy cytrynę. Dusimy przez chwilę tak, aby pomidory się delikatnie rozpadły ale nie całkiem. Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem, jak ktoś lubi dla urozmaicenia smaku można dodać zioła (oregano, bazylia, zioła prowansalskie, nie przesadzać). Do tak przygotowanego sosu wrzucamy muszle i zalewamy winem, przykrywamy i dusimy (3-5 minut), wstrząsając od czasu do czasu tak, by się wszystkie muszle otwarły. Przekładamy do głębokiego talerza, zalewamy powstałym sosem i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego!Jeśli macie problemy z dostaniem świeżych muli, które przeważnie możemy kupić tylko w dużych miastach, w wyspecjalizowanych sklepach z rybami i owocami morza, polecam zajrzeć do Auchan, w czwartki i soboty mają świeże owoce morza. Można tam również dostać całe mrożone muszle. Jestem domorosłym kuchcikiem traktującym zabawę w kuchni jako hobby, jest to mój pierwszy upubliczniony przepis, dlatego też proszę o wyrozumiałość. Chętnie też przeczytam opinię na temat tej potrawy.
Jak podawać?
Podajemy z połamaną bagietką i białym wytrawnym winem. Z muszlami, które się nie otwarły, nie siłujemy się, wyrzucamy.
Uwagi:
Przepis jest bardzo prosty a danie szybkie w przygotowaniu. Rozpisałem się może trochę, ale chciałem dokładnie i krok po kroku podać sposób przygotowania.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Autor | dominiq |