Składniki:
dwa spore filety z kurczaka, pół cebuli, 250 g kurek (mogą być mrożone lub suszone, inne grzyby też się nadadzą, tylko muszą być w kawałkach), kostka bulionu grzybowego, garść warzyw w paski (pokrojone w zapałki pietruszka, marchew, seler i por), 2 szklanki wody, Vegeta, pieprz, czosnek granulowany, sól, łyżka mąki ziemniaczanej, łyżka mielonych suszonych grzybów (lub łyżka sosu grzybowego z torebki), 2 łyżki oleju.
Jak przyrządzić?
Grzyby zalewamy wodą i dodajemy kostkę grzybową, gotujemy ok. 20 minut. W tym czasie filety z kurczaka kroimy wzdłuż w paski ok. 1,5 cm grubości, posypujemy Vegetą, pieprzem i czosnkiem. Na patelni na łyżce oleju szklimy pokrojoną cebulę i przekładamy do garnka z wywarem grzybowym, na patelnię dolewamy oleju i na ostrym ogniu podsmażamy szybko kawałki kurczaka (ok. 2 minuty z każdej strony), również przekładamy do wywaru, dodajemy warzywa w paski i gotujemy jakąś godzinę. Po tym czasie wyjmujemy mięso i grzyby, resztę wywaru z warzywami miksujemy, dodajemy rozrobioną w wodzie łyżkę mąki ziemniaczanej i mielone grzyby zagotowujemy. Kurczaka i kurki (jeśli nie są bardzo drobne kroimy) wrzucamy do sosu.
Jak podawać?
Podajemy z ziemniakami pieczonymi w mundurkach lub z ryżem, albo z tym co kto lubi:) oraz ulubioną sałatką.
Uwagi:
Podczas gotowania roznosi się po domu niebiański zapach.:)
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Autor | Xareczka |