Składniki:
25 dag pomidorów koktajlowych lub zwykłych (dojrzałych), 1 średnia czerwona cebula, 1 awokado (dojrzałe i miękkie), oliwa z oliwek (może być o smaku czosnkowym), bazylia (najlepiej świeża), ewentualnie oregano, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki (zwykłe pomidory na drobne cząstki, ale nie w drobną kosteczkę), dodajemy wydrążone awokado (musi być dojrzałe, żeby się ładnie rozpuściło), pokrojoną na drobno cebulę, odrobinę oliwy i przyprawy. Mieszamy składniki i dostawiamy na pół godziny, aby sałatka się przegryzła.
Jak podawać?
Cudowna sałatka, którą można modyfikować, np. zamiast awokado dać świeżego ogórka. Ja podaję ją do kotletów wszelakich, także tych ryżowo-jajecznych.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Autor | aga |