Babka jabłkowo- orzechowa - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

330 g mąki (2 szklanki), 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 szk. posiekanych fig, 1 szk. posiekanych orzechów włoskich, 600 ml cukru, 2 duże jajka + 2 białka jajek, 100 g masła Lurpak Klasycznego + 2 łyżki do natłuszczenia formy, 1/3 szklanki gęstego jogurtu naturalnego, kilka kropli aromatu waniliowego, 2 jabłka (najlepsze będą kwaśne), bułka tarta do wysypania formy.

Jak przyrządzić?

Nagrzać piekarnik do temperatury 170°C. Formę na babkę (im prostsza, tym łatwiej będzie potem wyjąć ciasto) posmarować masłem i wysypać bułką tartą. W rondelku roztopić masło i odstawić, żeby trochę przestygło. Wymieszać suche składniki: mąkę, sól, sodę, cynamon, połowę cukru, posiekane figi i orzechy. W drugim naczyniu wymieszać dokładnie jajka, białka, drugą połowę cukru, roztopione masło, jogurt, aromat waniliowy. Obrać jabłka, utrzeć na grubej tarce. Do masy z jajkami dosypać suche składniki, utrzeć całość. Na końcu dodać jabłka i wymieszać. Otrzymane ciasto (będzie bardzo gęste), przełożyć do formy i piec 65-75 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzić ok. 20 minut przed wyjęciem z formy.

Uwagi:

Smacznego!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania90 min.
Trudnośćśredni
AutorArla

Babka jabłkowo- orzechowa: Podobne przepisy

Babka jabłkowo- orzechowa: wypróbuj również

Powiązane Tematy