Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych, 60 g masła czosnkowego, 2 łyżki miodu, 4 łyżki musztardy miodowej, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka posiekanego majeranku, ½ łyżeczki rozmarynu, sól i pieprz do smaku.
Jak przyrządzić?
Żeberka opłukać wodą i dokładnie osuszyć, po czym pokroić na kawałki o szerokości 5 centymetrów. W celu szybszego grillowania żeberek, można je wcześniej obgotować we wrzątku przez około 10 minut. W naczyniu mieszamy miód, musztardę, posiekany majeranek i rozmaryn oraz szczyptę soli i pieprzu. Podczas mieszania wszystkich składników dodajemy sok z cytryny. W misce obtaczamy żeberka w marynacie, a następnie odstawiamy je do lodówki na kilka godzin. Żeberka pieczemy na ruszcie przez około 20 minut, aż staną się brązowe. Przekręcaj żeberka, co kilka minut polewając je pozostałą marynatą. Pod koniec pieczenia położyć na każdą porcję kostkę 20g masła czosnkowego, które doda żeberkom soczystości i intensywnego aromatu. Smacznego!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Autor | Arla |