Składniki:
150 g liści sałaty, 100 g zielonego groszku, odrobina oleju, 2 duże nektarynki podzielone na ćwiartki, 4 czerwone cebule, obrane i pocięte na ćwiartki, 225 g małych pomidorków.
Sos:
100 g sera pleśniowego typu Blue, 1 łyżka śmietanki UHT.
Jak przyrządzić?
Gotuj groszek we wrzącej wodzie przez około 2-3 minuty, aż stanie się miękki. Po wyjęciu z wody osusz go. Podgrzej rondel z niewielką ilością oleju. Podsmaż cebulę, często mieszając do momentu, aż się zarumieni. Dodaj nektarynki oraz pomidory i gotuj, aż zrobią się lekko brązowe. Osobno podgrzej ser w rondlu (ale nie gotuj), dodając śmietankę UHT, tak długo, aż ser uzyska płynną konsystencję. Rozłóż liście sałaty na dużym talerzu, układając na nich ugotowane składniki i polej sosem.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | Arla |