Składniki:
Słoik marynowanych filetów śledziowych (koniecznie ze słoika, te z beczki są za twarde), 1 średnia cebula, 4 duże ogórki kiszone, 2 duże jabłka, 1 czerwona papryka, 20 dkg sera żółtego, duży słoik majonezu.
Jak przyrządzić?
Śledzie kroimy w kostkę ok 1cm/1cm, układamy płasko na misce, cebulę kroimy w drobną kostkę i posypujemy śledzie, następnie kroimy w drobną kostkę ogórki i robimy kolejną warstwę. Na ogórki wykładamy cienką warstwę majonezu, na majonez ścieramy na tarce o grubych oczkach jabłka. Kolejną warstwę stanowi pokrojona w dość drobną kostkę papryka, następnie wykładamy resztę majonezu, a wierzch posypujemy startym na drobnej tarce żółtym serem. Odstawiamy na 15 minut do lodówki by się schłodziła.
Potrzebne przybory:
Dość płaska miska lub półmisek z rante.
Jak podawać?
Podawać schłodzoną z pieczywem.
Uwagi:
Ważne by warstwy nie były zbyt grube, dlatego dobrze ją zrobić na dużym półmisku, który ma rant. Sałatka nie jest niestety bardzo tania, ale za to smakuje rewelacyjnie. Śledzi nie można zastąpić innymi, bo sałatka traci swój delikatny charakter. Dodawanie do niej warstw groszku czy kukurydzy uważam za zbrodnię. Sałatka ma jedną wadę, następnego dnia lekko podchodzi wodą, ale wystarczy ją odlać łyżką, a sałatka smakuje jeszcze lepiej.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8-10 |
Autor | Xareczka |