Składniki:
Ryż Basmati, 1-2 papryki czerwone, 1-2 większe cebule, 3 kostki bazyliowe, 2 kostki majerankowe, curry w proszku, chilli w proszku, sól, zioła prowansalskie, śmietana 18% lub jogurt grecki, karkówka wieprzowa bez kości 4 plastry (około 40 dag).
Jak przyrządzić?
Paprykę pokroić w kosteczkę a cebulę w piórka.Śmietanę/jogurt przelać do większego naczynia.Skruszyć do śmietany kostki, dodać curry wg uznania (im więcej, tym bardziej intensywny sos) i do pikanterii dodać chilli, osolić i dodać zioła prowansalskie. Wszystko dokładnie wymieszać.Mięso pokroić w kostkę. Warzywa i mięso przenieść do miski i dokładnie wymieszać, potem dolać sos i wymieszać w nim. Nagrzać piekarnik do 190 stopni.Zawartość miski przełożyć do worka do pieczenia (dokładnie końce zamknąć, żeby sos się nie rozlał bo po upieczeniu będzie go dość sporo). Taki cukierek położyć do naczynia żaroodpornego (ale nie przykrywać już). Piec w piekarniku 50-60 minut (ja mam jeszcze piekarnik gazowy - na nim to idealny czas, zaś nie wiem jak z elektrycznym).Ugotować ryż Basmati (1 torebka/os)
Potrzebne przybory:
Naczynie żaroodporne, rękaw do pieczenia (najlepsze są do temp. maksymalnie 220 stopni lub więcej).
Jak podawać?
Najlepiej z koktajlem z mango zmiksowanym z jogurtem naturalnym i osłodzonym do smaku lub z piwem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | Carrotkaline |