Składniki:
kapusta, sos słodki chilli, ocet ryżowy, cukier, sól, olej, połówka pomarańczy.
Jak przyrządzić?
Kapustę kroimy wzdłuż głąba na 4 części, każdą z nich cieniutko szatkujemy. Kapustę wrzucamy do salaterki, solimy oraz lekko ubijamy i odstawiamy na 15 minut (aby kapusta puściła sok). W tym czasie robimy sos - do kubka/szklanki wlewamy: 4 łyżki stołowe octu ryżowego, 4 łyżki stołowe oleju, 1-2 łyżeczki cukru, 4 łyżeczki sosu słodkiego-chilli, sok z połówki pomarańczy. Dokładnie wymieszany sos dodajemy do miękkiej kapusty i... voila :)
Potrzebne przybory:
Salaterka, ostry nóż, kubek/szklanka, łyżeczka do mieszania.
Jak podawać?
Najlepiej do obiadu - choć jeśli ktoś lubi surówki, można zjeść bez dodatków.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Groobson |