Składniki:
1/2 kostki margaryny, 1 jajko , 3 łyżki cukru kryształu, 1-2 łyżki kakao (bez dodatku cukru)
Jak przyrządzić?
Jajko ubić z cukrem na puszystą "piane" (użyć do tego miksera), dodać kakao. Dokładnie wymieszać mikserem. Następnie dodać roztopioną i WRZĄCĄ margarynę - zdjętą prosto z ognia. Szybko i bardzo dokładnie miksować. Polać gorącą ciasto.
Jak podawać?
Pasuje do ciast, lodów i rożnego rodzaju deserów.
Uwagi:
Nie polecam używania masła - nie chce połączyć się z masą. Często dodaję więcej kakao, aby masa była ciemniejsza i gęstsza. Polewa wystarcza na jedno ciasto, ja robię zwykle podwójną porcję :)). Masa dość szybko "tężeję"- zaraz po przygotowaniu polać ciasto.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Koralina |