Porkolt wieprzowy - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

60 dag łopatki wieprzowej bez kości lub karkówki, 2 cebule, 3 łyżki smalcu, 1 łyżka słodkiej papryki mielonej, 1 łyżeczka soli, 2 papryki, 1 ząbek czosnku, 2 pomidory, 1/4 łyżeczki ostrej papryki.

Jak przyrządzić?

Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, grubo pokroić, zeszklić na rozgrzanym smalcu. odstawić na chwilę, wsypać słodką paprykę, wlać łyżkę wody i wymieszać.Następnie wrzucić mięso, posolić i dusić pod przykryciem na średnim ogniu około 50 minut, aż będzie prawie miękkie (w miarę potrzeby dolewać wody). Paprykę oczyścić, umyć i drobno pokroić. Czosnek obrać, posiekać, rozgnieść z solą. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Warzywa dodać do mięsa i wszystko razem dusić około 20 minut. Tuż przed podaniem dodać ostrą paprykę.

Potrzebne przybory:

Potrawa jednogarnkowa.

Jak podawać?

Z ziemniakami i sałatką ze świeżych warzyw.

Uwagi:

Mieloną paprykę należy wsypywać na letni tłuszcz, gdyż sypana na gorący robi się gorzka. Karmelizuje się bowiem zawarty w niej cukier.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania100 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Przybliżony koszt30 zł
AutorFanta

Porkolt wieprzowy: Podobne przepisy

Porkolt wieprzowy: wypróbuj również

Powiązane Tematy