Składniki:
60 dag łopatki wieprzowej bez kości lub karkówki, 2 cebule, 3 łyżki smalcu, 1 łyżka słodkiej papryki mielonej, 1 łyżeczka soli, 2 papryki, 1 ząbek czosnku, 2 pomidory, 1/4 łyżeczki ostrej papryki.
Jak przyrządzić?
Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, grubo pokroić, zeszklić na rozgrzanym smalcu. odstawić na chwilę, wsypać słodką paprykę, wlać łyżkę wody i wymieszać.Następnie wrzucić mięso, posolić i dusić pod przykryciem na średnim ogniu około 50 minut, aż będzie prawie miękkie (w miarę potrzeby dolewać wody). Paprykę oczyścić, umyć i drobno pokroić. Czosnek obrać, posiekać, rozgnieść z solą. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Warzywa dodać do mięsa i wszystko razem dusić około 20 minut. Tuż przed podaniem dodać ostrą paprykę.
Potrzebne przybory:
Potrawa jednogarnkowa.
Jak podawać?
Z ziemniakami i sałatką ze świeżych warzyw.
Uwagi:
Mieloną paprykę należy wsypywać na letni tłuszcz, gdyż sypana na gorący robi się gorzka. Karmelizuje się bowiem zawarty w niej cukier.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 100 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | Fanta |