Składniki:
4 suszone figi, 2 porcje lodów waniliowych, sok z cytryny, 2 saszetki Herbaty Tea Cocktails Owoce Tropikalne z nutą Mięty.
Jak przyrządzić?
Suszone figi umyć i pokroić na bardzo małe kawałki. Drobno pokrojone figi zalać 500 ml wody i przez 5 minut gotować. Powstałym wywarem zaparzyć herbatę, a następnie przykryć garnek i odstawić do wystudzenia. Po przestudzeniu zamieszać, przecedzić, owoce wycisnąć. Do naparu dodać sok cytrynowy do smaku. Przed podaniem wstawić na godzinę do lodówki. Do szklanek włożyć porcję lodów waniliowych i uzupełnić mrożoną herbatą.
Jak podawać?
Podawać ze słomką. Przy popijaniu, od czasu do czasu, zamieszać, aby lody w herbacie stopniowo się rozpuszczały.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | niska |
Autor | Irving Tea |