Składniki:
filety rybne mieszane 1,5 kg, ser żółty 100 g, jajka 2 szt., sól i pieprz do smaku, ząbki czosnku 2 szt., pęczek zielonej pietruszki, duża cebula.
Jak przyrządzić?
Filety rybne, cebulę, czosnek, zieloną pietruszkę oraz ser żółty zemleć przez maszynkę do mięsa,do masy dodać dwa jajka sól i pieprz do smaku, można dodać pieprzu ziołowego, ja dodaję jeszcze pieprz cayenne. (nie należy obawiać się przypraw, aby pulpety nie były mdłe). Wszystko wymieszać dokładnie, jeśli masa będzie zbyt rzadka dodać łyżkę lub dwie kaszy manny. Z tak powstałej masy formować pulpety i wkładać na osolony wrzątek, gotować 2-3 minuty po wypłynięciu
Jak podawać?
Ja podaję z sosem koperkowo- śmietanowym, ziemniaczki i surówka z kiszonej kapusty.
Uwagi:
Można do masy dodać odrobinę soku z cytryny, co podniesie walory smakowe.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 7-8 |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | zetor |