Składniki:
50 dag filetów z ryby morskiej, 2 łyżki oleju, puszka pomidorów, 2-3 ziemniaki, marchewka, papryka ostra i słodka, cebula, seler naciowy - 1-2 gałązki, 1-2 ząbki czosnku, 1 cytryna, łyżeczka bazylii, posiekany koperek, pieprz, sól.
Jak przyrządzić?
opłukane i osuszone filety pokroić na ok. 5 cm kawałki, posolić, skropić sokiem z cytryny, odstawić, warzywa obrać, ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę w półplasterki, cebulę, czosnek i seler posiekać, w garnku rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i czosnek, dodać ostrą i słodką paprykę, zalać 6 szklankami wody, dodać ziemniaki, marchewkę, selera i sól, kiedy warzywa będą miękkie, ale nierozgotowane, wymieszać je z pokrojonymi pomidorami, (wraz z zalewą) i zagotować, dołożyć kawałki ryby, potrawę przykryć i dusić na małym ogniu, aż ryba będzie miękka, doprawić pieprzem i solą, posypać koperkiem i bazylią.
Jak podawać?
Porcjowaną w dużych czarkach.
Uwagi:
Zupa powinna mieć ostry smak, ale jest to oczywiście subiektywne odczucie.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Seth |