Składniki:
1 puszka pomidorów bez skórki, 7 ząbków czosnek, szczypta soli, szczypta cukru, 1 łyżka octu balsamicznego, szczypta pieprzu, opakowanie szpinaku mrożonego, płaty makaronowe, 2 kulki mozzarelli, 10 dag sera salami lub gouda tłusty, 1 kostka masła extra, szklanka mąki pszennej, 1 szklanka mleko, 1 szczypta gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka listków świeżej bazylii, 2 łyżki oliwy z oliwek, 3 szt. cebuli.
Jak przyrządzić?
Sos pomidorowy:Rozgrzać niewielką ilość oliwy i wcisnąć 2 ząbki czosnku, króciutko podsmażyć. Dodać przetarte przez sitko pomidory, dodać odrobinę cukru, sól. Chwilkę poddusić i na koniec dodać 4-5 kropelek octu balsamicznego i drobno pokrojoną bazylię. Odstawić.Masa szpinakowa:Rozgrzać niewielką ilość oliwy, wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, chwilkę podsmażyć i wcisnąć czosnek, ja daję go naprawdę dużo 5-7 ząbków. Spinak nie rozmrażam, tylko dodaję zamrożony do cebuli z czosnkiem. Dusić aż odparuje z wody. Przyprawić solą i pieprzem.Sos beszamelowy:Stopić kostkę masła i do stopionego masła wsypać mąkę. Mieszając potrzymać na ogniu krótką chwilkę. Mleko podgrzać i wlać do mąki cały czas mieszając, aż masa zrobi się jednolita, jeżeli sos jest za gęsty dodać jeszcze mleko. Doprawić solą i gałką. Przygotować foremki, ja używam keksówek. Wyłożyć folią aluminiową. (można kupić takie foremki jednorazowe). Na spód foremki wlać jedną część sosu beszamel i ułożyć na sos płaty, następnie daję sos pomidorowy i płaty, jedną część masy szpinakowej i posypuję startym serem żółtym, płaty, drugą część sosu beszamel i płaty, szpinak, ser żółty, płaty i resztę sosu beszamel. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po pół godzinie wyciągnąć i na wierzch położyć pokrojoną w plastry mozzarellę. Przykryć folią i włożyć na około 10 min. jeszcze do piekarnika.
Uwagi:
Najlepiej się kroi lekko przestudzona:)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | ewusia2008 |