Składniki:
Owoce morza według gustu. Najlepiej te, które mamy ochotę spróbować, lecz nie wiemy, czy będą nam smakowały:). Ja najczęściej dodaję: 200g krewetki (oczywiście bez skorupek), mała kałamarnica, małże marynowane 100 g, ostrygi 150 g, 100 g mięso kraba, pesto - bazylia lub suszona bazylia, oliwa z oliwek, kilka liści świeżej bazylii, peperoncino lub czerwona ostra papryka, ocet balsamiczny, kapary w occie, karczochy (w wodzie solonej lub oliwie), parmezan i oczywiście makaron spaghetti.
Jak przyrządzić?
Gotować makaron na spaghetti, a w tym czasie na niewielką ilość rozgrzanej oliwy z oliwek wrzucić owoce morza, przemieszać i gdy zaczną się rumienić, przykryć na około 15 minut. W kubku przygotować sos: 6 łyżek oliwy z oliwek, kilka kropli octu balsamicznego, 2 łyżeczki kaparów, 3 łyżeczki suszonej bazylii, szczypta peperoncino lub drobno posiekana mała ostra czerwona papryka. Wszystko wymieszać. Poczekać chwilkę gdy suszona bazylia nasączy się oliwą i całość wlać na patelnię. Dodać pokrojone karczochy. Gdy karczochy są z oliwy, można ją zachować później do uzupełnienia potrawy. Całość dusić przez około 5 minut pod przykryciem, a następnie odkryć na następne 5 minut. Na koniec dodać świeże liście bazylii i wymieszać z całością. Przygotowane owoce można przełożyć do garnka z ugotowanym i odsączonym makaronem i wymieszać. Gdy makaron będzie zbyt suchy, można dodać pesto z bazylii lub trochę oliwy z oliwek, bądź też oliwy pozostałej z karczochów. Rozłożyć na talerze i wierzch posypać parmezanem. Serwować najlepiej z białym deserowym winem.
Uwagi:
1. W przypadku kałamarnic i innych żyjątek morskich niespreparowanych, należy dokładnie zapoznać się jak je oprawić do smażenia. Dlatego ja najczęściej kupuję już takie gotowe do przyrządzenia.2. Mój mąż uwielbia to danie, chociaż zaklinał się wcześniej, że żadnego robaka do ust nie weźmie :)
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Kacha |