Składniki:
200 g mielonego mięsa, 6-7 szklanek bulionu z kostki rosołowej lub z kości, 2 marchewki, 1/2 selera, 1 cebula, 1 papryka czerwona, 1-2 pomidory, 2 łyżki kaszy manny, 1 łyżka mąki, 100 g jogurtu naturalnego, 100 g sera żółtego, 2 jajka, 3 łyżki masła, pieprz, posiekana natka pietruszki, sól
Jak przyrządzić?
Do gotującego się bulionu wkładamy pokrojoną cebulę, marchewkę i seler. Po chwili gotowania dorzucamy pokrojone papryki i pomidory po uprzednim pozbyciu się skórki, masło i solimy. Z mielonego mięsa, kaszy manny, startego sera żółtego, 1 jajka i pieprzu wyrabiamy masę i formujemy z niej małe kuleczki, które obtaczamy w mące i wrzucamy do zupy. Gotujemy jeszcze przez około 15 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania dolewamy wymieszane drugie jajko z jogurtem. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki i doprawiamy pieprzem do smaku.
Uwagi:
Zupa zyskuje na smaku po "przegryzieniu" się.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 7 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Seth |