Składniki:
Mięso: 4 podudzia z kurczaka, noga z kurczaka obojętnie. Warzywa: jedna marchewka, 1 cebula, 1kg ziemniaków zależy od naszego apetytu albo od naczynia żaroodpornego. Przyprawy: kurczak z ziołami, kurczak złocisty, przyprawa Knorr kurczak z czosnkiem i ziołami, zioła prowansalskie, koperek, sól, Vegeta, woda, trochę masła do smaku.
Jak przyrządzić?
Kurczaka obmywamy z nieczystości i odkładamy na talerz. Marchewkę obieramy, kroimy w cienkie kółeczka, cebula obieramy i kroimy na pół a potem w pół księżyce, ziemniaki obieramy i kroimy na talarki lub frytki. Na dno naczynia żaroodpornego dajemy część ziemniaków, na nie dajemy kurczaka z obu stron przyprawiamy przyprawom Knorr kurczak z czosnkiem... A potem wszystkimi innymi górę kurczaka. Cebule i marchewkę rozstawiamy pomiędzy kurczakiem, przyprawiamy Vegetą. Nalewamy trochę wody na dno naczynia, żeby mieć pyszny sos, kurczaka i warzywa przykrywamy resztą ziemniaków, ziemniaki przyprawiamy wszystkimi przyprawami, żeby miały pyszny i wyrazisty smak, na samą górę dajemy koperek i trochę masła. Przykrywamy naczynie żaroodporne pokrywką, nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, kiedy włożymy potrawę do piekarnika nastawiamy timer na 60 min. Smacznego.
Potrzebne przybory:
Naczynie żaroodporne.
Jak podawać?
Z sałatą ze śmietaną.
Uwagi:
Możemy użyć równie dobrze suszonego koperku jak i świeżego. Jeśli ktoś nie lubi, to nie musi przyprawiać ziemniaków. Do tego dania najlepiej smakuje sałatka ze śmietaną. Tak samo można równie dobrze użyć pałeczek z kurczaka i innych waszych ulubionych części z kurczaka jak nie lubicie podudzi. Naczynie żaroodporne musi być spore. Uwaga: nie używać piersi z kurczaka. Smacznego.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | MateuszKumorowski |