Składniki:
płaty śledziowe 8 sztuk, 3-4 duże cebule, 5-6 dużych pieczarek, ketchup, szczypta soli, olej.
Jak przyrządzić?
Płaty śledziowe moczymy w wodzie przez parę godzin, by ich smak był nieco łagodniejszy. W czasie gdy śledzie się moczą, możemy przygotowywać dalszą część sałatki. Kroimy cebulę w kosteczkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem (im mniej oleju tym lepiej), lekko solimy. Kiedy cebula się zeszkli, dorzucamy pokrojone również w kosteczkę pieczarki. Smażymy jakieś 10-15 minut, a na koniec dodajemy ketchupu do smaku - nie podam dokładnej ilości, ale tak na oko by całość nabrała ładnego koloru. Również po dodaniu ketchupu trzymamy masę parę minut na ogniu. "Sos" gotowy teraz czekamy na śledzie :-), gdy już będą dobre osuszamy je ręcznikiem papierowym i kroimy w cienkie plasterki. Całość mieszamy i odstawiamy na parę godzin do lodówki. Później można już jeść i palce oblizywać :-)Smacznego :-)
Potrzebne przybory:
Patelnia, deska do krojenia, nóż, łyżka drewniana, miska.
Jak podawać?
Najlepiej z chlebem, ale można też jeść samą sałatkę :-)
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | 11minut |