Jak przyrządzić?
Układamy warstwami następujące składniki: śledź (3 szt.) - filety NIEWYMOCZONE pokrojone w kostkę;cebula (2 szt.)- pokrojona w drobną kostkę;ziemniaki gotowane (3 szt.)- pokrojone w kostkę; kiszone ogórki (2-3 szt.) - pokrojone w drobną kostkę;majonez - delikatnie rozsmarować warstwę; jajka gotowane (3 szt.) - starte na tarce z dużymi oczkami np. można zetrzeć bezpośrednio nad naczyniem lub oddzielnie białka i żółtka układając na warstwie majonezu białe i żółte pasy.pieprz, papryka słodka - można wykorzystać kolory przypraw i ozdobnie obsypać sałatkę np. robiąc również cieniutkie paseczki ale w dużych odstępach.
Potrzebne przybory:
Zalecana kratka do krojenia ugotowanych warzyw.
Jak podawać?
Najlepiej w szklanym naczyniu – półmisku, salaterce.
Uwagi:
Sałatki nie trzeba już solić. Sałatka śledziowa musi się „przegryźć”, dlatego nie powinna być podawana zaraz po przygotowaniu.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Autor | MISIO |