Składniki:
1 kg ziemniaków ugotowanych w łupinach, 5-6 filetów śledziowych /matiasy/, puszka kukurydzy i groszku, 2 jajka ugotowane na twardo, kilka ogórków kiszonych, kilka oliwek /niekoniecznie /, jabłko, kilka ząbków czosnku, 3 duże cebule, papryka czerwona, natka, olej, ocet, musztarda, cukier, sól, pieprz.
Sos: 3 łyżki musztardy, 3 łyżki octu, 3 łyżki wody, 1 łyżka cukru, 2 łyżki soli, pieprz, 200 ml oleju.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy wyciśnięty czosnek. Polewamy odrobiną oleju, mieszamy. Cebulę kroimy w półplasterki i blanszujemy w wodzie z octem i cukrem, studzimy. Do ziemniaków dodajemy składniki: śledzie, ogórki, jajko, oliwki, jabłko, paprykę - wszystko krojone w kostkę, kukurydzę, groszek, ostudzoną cebulę, natkę pietruszki. Polewamy sosem i odkładamy na 2 godziny do lodówki. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy najlepiej mikserem .
Jak podawać?
Podawać w dużej salaterce oczywiście bez pieczywa.
Uwagi:
Świetna sałatka do wszelakich mocnych trunków. Posiada dużo potasu, jest słonawa i kwaśna wiec z zmniejsza skutki picia...
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Tomir |