Składniki:
5 kotletów lub 5 porcji karczku (ok 0,50 kg), 2 cebule, 3 jabłka, 100 g śliwek suszonych namoczonych w czerwonym winie, 75 g śmietany 30% , 2 łyżki jogurtu naturalnego, margaryna do smażenia, pieprz, sól, majeranek.
Jak przyrządzić?
Mięso lekko zbijamy nacieramy solą, pieprzem i majerankiem, odstawiamy na 15 minut.Jabłka obieramy i kroimy w ósemki, śliwki najlepiej dzień wcześniej namaczamy w czerwonym winie, cebulę kroimy w pół krążki. Mięso obsmażamy na margarynie (ojej nie daje takiego smaku), następnie podlewamy wodą, dodajemy jabłka, cebulę i śliwki, dusimy ok. 45 minut, w czasie duszenia pilnować by mięso przykrywał wytworzony sos, uzupełnić jeśli wyparuje wodą.Miękkie mięso wyciągnąć, a sos z owocami, śmietanką i jogurtem zmiksować na gładko. Doprawić, dodać mięso i jeszcze dusić 10 minut. Gotowe!
Potrzebne przybory:
Blender.
Jak podawać?
Z ziemniakami puree, ryżem, kaszą kuskus lub gryczaną.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 5 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Lillith |