Składniki:
50 dkg mięsa mielonego wieprzowego, 50 dkg piersi z kurczaka, 20 dkg ser żółty, śmietana 18, przyprawy, Kucharek, cebula.
Jak przyrządzić?
Mięso mielone włożyć do miski i doprawić Kucharkiem oraz zetrzeć na tarce cebulę jedną. Wyłożyć na blachę do pieczenia i ładnie wygładzić. Na całej powierzchni kładziemy rozkrojone na połówki wzdłuż piersi z kurczaka, też posypujemy trochę Kucharkiem, na górę posypujemy serem żółtym startym na tarce o grubych oczkach i tak gotową zapiekankę wkładamy do piekarnika na 45 min. w temp 180c. 15 min. przed końcem pieczenia zapiekanki smarujemy 6 łyżkami śmietany. Smacznego.
Jak podawać?
Zapiekankę można podawać z frytkami z sałatkami.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 18 zł |
Autor | Sylwia |