Składniki:
Papryka czerwona, papryka zielona, papryka chilli, cebula, cukinia, pomidory, zioła prowansalskie, pieprz, sól.
Jak przyrządzić?
Potrawa bardzo prosta, regionalna, różni się od leczo sposobem przygotowania i konsystencją gotowej potrawy. Cebulę kroimy w półplasterki i podsmażamy na oliwie przez 30 sekund, paprykę kroimy w duże części i dodajemy do cebuli, dusimy pod przykryciem przez minutę. Pomidory pozbawione skórki kroimy usuwając pestki, dorzucamy do potrawy i dusimy kolejną minutę. Przyprawiamy delikatnie solą (wyciągnie wodę z warzyw), pieprzymy i doprawiamy ziołami prowansalskimi. Cukinię przekrojoną na pół kroimy na plasterki grubości ok. 2 cm i dorzucamy do potrawy. Dusimy pod przykryciem kolejne 3-5 minut aż cukinia zmięknie.
Jak podawać?
Na gorąco i na zimno jako dodatek lub samodzielne danie.
Uwagi:
W tej potrawie warzywa (poza cebulą) powinny być jędrne nie rozgotowane jak w przypadku lecza. Można dodać również bakłażana bez skóry obok cukinii.Robienie ratatouille z mięsem czy żółtym serem, albo rozgotowanie składników zamieni nam potrawę w leczo.:D
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Kriand |