Składniki:
CIASTO:
250 g masła lub margaryny, 3 szklanki mąki, 1 szklanka kwaśnej śmietany, 2 łyżki marmolady, 1 łyżka maku, 1 białko.
KREM:
2,5 szklanki mleka, 3 łyżki mąki, 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, cukier waniliowy, 4 żółtka, 120 g cukru, 250 g masła.
POLEWA CZEKOLADOWA:
1 tabliczka czekolady mlecznej, 2-3 łyżki mleka, 1 łyżka masła
Jak przyrządzić?
Mąkę i masło posiekać nożem, dolać śmietanę i wyrobić ciasto. Włożyć do lodówki na ok. 2h. Schłodzone ciasto podzielić na trzy części - dużą, średnią i najmniejszą. Dużą rozwałkować na grubość 5 mm. Szklanką wykroić 45 krążków, nałożyć je na odwrócone do góry dnem małe foremki do babeczek (foremki posmarować roztopionym masłem). Po czym nadać im kształt grzybkowych kapeluszy. Średnią porcję ciasta rozwałkować na grubość 2-3 mm. Następnie wykroić 45 mniejszych krążków na spody kapeluszy. Na środku każdego zrobić niewielką dziurkę. Najmniejszą część ciasta również rozwałkować na 2-3 mm. Wykroić 45 trójkątów, posmarować je marmoladą i zawinąć w ruloniki. Wszystkie części grzybków upiec na złoty kolor w temp. 180 stopni (na blasze posmarowanej masłem i posypanej mąką). Kapelusze piec 20-25 min., spody i nóżki 15-20 min. Po wystygnięciu grubsze końce ruloników zamoczyć w białkach i obtoczyć makiem - by wyglądały jak ubrudzone ziemią.
KREM:
zagotować 2 szklanki mleka. Do pozostałego wsypać mąkę, mąkę ziemniaczaną, cukier i cukier waniliowy. Dodać żółtka i wymieszać. Gdy wszystko się połączy, wlać do gotującego się mleka. Mieszając aż zgęstnieje, zestawić z ognia i wystudzić. Dodać masło i utrzeć na jednolity krem.
POLEWA:
Czekoladę roztopić nad kąpielą wodną, dodać mleko i masło. Z foremek delikatnie zdjąć kapelusze i z zewnątrz pokryć polewą czekoladową. Jak zastygnie, do środka nałożyć krem, zamknąć mniejszym krążkiem, a do dziurek wsunąć nóżki cieńszym końcem. SMACZNEGO!
Jak podawać?
Polecam układać gotowe ciastka w koszykach. Wtedy wyglądają jak prosto z lasu.
Uwagi:
Są to pracochłonne ciastka, ale wyglądają jak prawdziwe grzyby.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | Nyśka |