Składniki:
makaron spaghetti, łyżka masła, 1 średnia marchewka, 1 średnia cebula, seler naciowy (kilka łodyżek długości ok. 4 cm), 30-40 dkg mięsa mielonego dobrej jakości (ja sama mielę), świeże pomidory lub z puszki, odrobina koncentratu pomidorowego (nie jest konieczny), ulubione zioła: bazylia, oregano (najlepiej świeże), sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Makaron ugotować al dente (podczas przygotowywania sosu). Na dość głębokiej patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną cebulę, startą na grubych oczkach marchewkę oraz pokrojony drobno seler naciowy. Poddusić chwilę wszystko razem i rozgarnąć na boki patelni. Już pięknie pachnie :) Na środek wrzucić mięso mielone i przyprawy. Podsmażyć i w razie potrzeby rozdrobnić łopatką mięsko. Następnie dodać rozdrobnione pomidory. Jeśli używamy świeżych ziół, to dodajemy w tym momencie. Wszystko razem mieszamy i podsmażamy na niewielkim ogniu. Na koniec próbujemy i według uznania doprawiamy jeszcze. Jeśli sos jest dość rzadki lub blady, dodajemy trochę koncentratu. Smacznego!
Jak podawać?
Podajemy jak normalne spaghetii lub według upodobań.
Uwagi:
Ilość marchewki, cebuli i selera naciowego powinna być mniej więcej jednakowa. Jeśli chodzi o przepis to wskazówek udzielił mi znajomy Włoch. Nie jest to pewnie oryginalny przepis, dlatego proszę się nie czepiać jego poprawności. Danie jest pachnące i bardzo smaczne. U mnie w domu inne spaghetti jest już niedopuszczalne :)
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 3-4 |
Autor | Asica |