Ciasto na pizzę bez ugniatania

Przepis kulinarny

Składniki:

1 szk. wody, 1 szk. mleka, 4 dkg drożdży, 4 szk. mąki, 2 łyżeczki soli, 4 łyżki oliwy, szczypta gałki muszkatołowej.

Jak przyrządzić?

Mleko z wodą lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nich drożdże. Rozczyn wlewamy do miski z mąką z solą i gałką muszkatołową (bez niej też ciasto się uda). Dolewamy oliwę lub olej i całość mieszamy łyżką. Miskę z ciastem pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce ok. 40 min. Po tym czasie wylewamy ciasto (UWAGA! konsystencja jest bardzo luźna, wręcz lejąca) na dużą blachę - często takie czarne blachy załączane są do piekarników. Dobrze jest wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy sosem i układamy składniki wg własnych upodobań.

Uwagi:

Ciasto zawsze się udaje i jest przepyszne! Jeśli ktoś lubi pizzę na bardzo cienkim cieście może podzielić w/w przepis na dwie blachy.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Czas przygotowania15 min.
Trudnośćprosty
Przybliżony koszt5 zł
AutorAgnieszka

Ciasto na pizzę bez ugniatania: Podobne przepisy

Ciasto na pizzę bez ugniatania: wypróbuj również

Powiązane Tematy