Składniki:
2 kostki rosołowe, 1 mała marchewka, 1 średni por, 2 łyżki śmietany, trochę mąki, koperek, 2 średnie ziemniaki, łyżka masła.
Jak przyrządzić?
Por umyć, przekroić wzdłuż i pokroić drobno na półplasterki, odrzucając mocno zielone twarde końce liści. Pokrojone udusićna maśle /nie mogą się zrumienić/. Połowę usmażonych porów ugotować w 1 litrze wody /około 5-7 min./, a następnie zmiksować blenderem lub końcówką miksera. Do zmiksowanej zupy dodać pokrojoną marchewkę i ziemniaki, pozostałą część podsmażonego pora, 2 kostki rosołowe i gotować do miękkości. Na końcu dodać śmietanę /jak ktoś lubi gęste zupy - to wymieszaną z odrobiną mąki/. Przed podaniem posypać zielonym koperkiem.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 3 zł |
Autor | gabi |