Składniki:
1 kg łopatki wieprzowej; 85 dag kiszonej kapusty; 2 cebule; 2/3 szklanki śmietany; 2 łyżki mąki; 2-3 łyżeczki kminku; 2-3 łyżeczki sproszkowanej, słodkiej papryki; sól; pieprz; cukier; margaryna lub smalec do smażenia.
Jak przyrządzić?
Cebulę posiekać, zrumienić na tłuszczu. Dodać pokrojone w kostkę mięso i je lekko podsmażyć. Wlać pół szklanki wody, wsypać paprykę i kminek, posolić, dusić pod przykryciem ok. pół godziny.Kapustę opłukać, odcisnąć, posiekać. Jeśli jest zbyt kwaśna, przepłukać mocniej. Dodać do mięsa i dusić wszystko na małym ogniu do osiągnięcia miękkości kapusty. Następnie zabielić śmietaną, wymieszaną z mąką. Jeśli potrawa jest zbyt kwaśna, można i na tym etapie dodać trochę kminku, papryki i cukru. Doprawić także solą i pieprzem.
Jak podawać?
Gulasz należy podawać z knedlikami - tak jak to często się odbywa w Czechach i na Słowacji, jak również z kluskami kładzionymi, bądź z pieczywem.
Uwagi:
Istotne jest to, żeby mięso nie było zbyt miękkie przed dodaniem kapusty, bo może się po prostu rozpaść.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Przybliżony koszt | 17 zł |
Autor | mariuszjbie |