Składniki:
skrzydełka kurczaka - 20szt.
Do przyprawienia: paczka czosnku granulowanego - 20g, (sól, pieprz mielony, papryka słodka i ostra w proszku) - wedle upodobania.
Do zalewy: musztarda, keczup pikantny, jogurt naturalny, oliwa - po 1 łyżce, szczypta cukru,
mąka ziemniaczana (przesiana ) - min. 2 pełne łyżki, szczypta proszku do pieczenia, mleko - na oko.
Do panierki: przesiana mąka ziemniaczana - 40dag + łyżeczka proszku do pieczenia + to co pozostało z przyprawiania + dodatkowo papryka słodka w proszku na kolorek, ewentualnie pokruszone płatki kukurydziane (niekonieczne).
Do smażenia na głębokim tłuszczu: olej/oliwa - 1 litr.
Jak przyrządzić?
Skrzydełka rozciąć w stawach i odrzucić cienkie końce (niepotrzebne). Sporządzić mieszankę do przyprawienia skrzydełek (więcej niż potrzeba - wrzucimy ją później do panierki). Przyprawić poporcjowane skrzydełka i odstawić na godzinę.Sporządzić zalewę mieszając jej składniki (na końcu olej, mąka i ew.mleko), tak by była jednorodna i gęsta. Zalać zalewą skrzydełka i dokładnie wymieszać tak, by każda porcja została "obklejona ". Sporządzić panierkę i popanierować dokładnie skrzydełka. Smażyć na głębokim tłuszczu (oleju/oliwie) do lekkiego zrumienienia (kilka minut). Wyjąć, osączyć z tłuszczu (na papierowy ręcznik) i przełożyć na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Blaszkę wsadzić do piekarnika i piec przez 15 min. w temp. 170 st.
Potrzebne przybory:
Miska, wysoki garnek lub frytkownica.
Jak podawać?
Z frytkami lub pieczonym i ziemniakami + jakaś surówka.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4-5 |
Autor | andrzej |