Sałatka de Sevilla - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

sałata roszponka, orzechy włoskie 2/3 szklanki, ale może być ich więcej, sos składający się z trzech mniej więcej równo podzielonych składników oraz czosnku, soli i pieprzu, oliwa z oliwek 1/3 sosu = między 1/4 a 1/6 szklanki, ocet winny 1/3 sosu = między 1/4 a 1/6 szklanki, miód 1/3sosu- sos ma być słodkawy!, czosnek do smaku, ile kto lubi, ale minimum 3 ząbki, sól, pieprz, opcjonalnie - kurczak.

Jak przyrządzić?

Listki umyć, włożyć do miski, dodać orzechy włoskie i zająć się sosem. Do oddzielnej miski wlewamy oliwę z oliwek, ocet winny, miód, wyciśnięty bądź bardzo drobno pokrojony czosnek, dodajemy sól i pieprz, mieszamy. Sos dodajemy do sałatki zaraz przed podaniem. Do sałatki można dodać wcześniej podsmażone kawałeczki piersi z kurczaka. Smacznego

Jak podawać?

Najlepiej podczas romantycznej kolacji ;)

Uwagi:

Gotuję na wyczucie, odmierzam składniki kiedy naprawdę muszę, więc podane przeze mnie wartości mogą być dostosowane do gustu osoby robiącej sałatkę. Sosu nie może być za dużo, ma zraszać listki, ale też nie za mało, gdyż jest to sercem tej sałatki! A sekretem przepisu miód, także nie może być go za mało. Wspaniale komponuje się z orzechami. Sałatkę tą odkryłam w barze w Hiszpanii :)

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania15 min.
Trudnośćprosty
AutorMika

Sałatka de Sevilla: Podobne przepisy

Sałatka de Sevilla: wypróbuj również

Powiązane Tematy