Składniki:
sałata roszponka, orzechy włoskie 2/3 szklanki, ale może być ich więcej, sos składający się z trzech mniej więcej równo podzielonych składników oraz czosnku, soli i pieprzu, oliwa z oliwek 1/3 sosu = między 1/4 a 1/6 szklanki, ocet winny 1/3 sosu = między 1/4 a 1/6 szklanki, miód 1/3sosu- sos ma być słodkawy!, czosnek do smaku, ile kto lubi, ale minimum 3 ząbki, sól, pieprz, opcjonalnie - kurczak.
Jak przyrządzić?
Listki umyć, włożyć do miski, dodać orzechy włoskie i zająć się sosem. Do oddzielnej miski wlewamy oliwę z oliwek, ocet winny, miód, wyciśnięty bądź bardzo drobno pokrojony czosnek, dodajemy sól i pieprz, mieszamy. Sos dodajemy do sałatki zaraz przed podaniem. Do sałatki można dodać wcześniej podsmażone kawałeczki piersi z kurczaka. Smacznego
Jak podawać?
Najlepiej podczas romantycznej kolacji ;)
Uwagi:
Gotuję na wyczucie, odmierzam składniki kiedy naprawdę muszę, więc podane przeze mnie wartości mogą być dostosowane do gustu osoby robiącej sałatkę. Sosu nie może być za dużo, ma zraszać listki, ale też nie za mało, gdyż jest to sercem tej sałatki! A sekretem przepisu miód, także nie może być go za mało. Wspaniale komponuje się z orzechami. Sałatkę tą odkryłam w barze w Hiszpanii :)
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Mika |