Składniki:
320 g makaronu, 100 g czarnych hiszpańskich oliwek, 400 g krewetek, 1 papryczka chilli do smaku, 2 łyżki oregano, 6 łyżek hiszpańskiej oliwy z oliwek, 4 ząbki czosnku, 4 małe pomidory, sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Posiekaj oliwki i czosnek. Obierz pomidora ze skórki, a następnie pokrój w kostkę. Obierz i podziel krewetki. Ugotuj wywar wykorzystując głowy i muszle krewetek. Odcedź resztki krewetek. Na pozostałym wywarze ugotuj makaron. Na patelnię wlej odrobinę oliwy z oliwek. Na małym ogniu podsmaż czosnek i papryczkę chilli. Dodaj oregano i pomidory. Całość podsmażaj 5 minut. Następnie dorzuć krewetki i oliwki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Smaż całość przez kolejnych kilka minut. Ugotuj makaron w krewetkowym wywarze, aż będzie al dente. Odcedź i wymieszaj z sosem.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Autor | Espanol |