Składniki:
Filet z dorsza, pieczarki, ogórki konserwowe, masło, mąka, bułka, vegeta, liść laurowy, ziele, sól, pieprz, cebule, jajko, majeranek, majonez.
Jak przyrządzić?
Z fileta usunąć skórę, mięso zmielić razem z cebulą i namoczoną bułką, wbić jajko, dodać przyprawy tj.sól, pieprz, majeranek, trochę vegety, wyrobić. W rondlu zagotować wodę, wsypać do niej vegety, dodać liść, ziele, obraną całą cebulę. Z masy mięsnej robić klopsiki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w mące i ugotować partiami. Łyżką cedzakową wyjmować i ostudzić. Pieczarki pokroić w kostkę i usmażyć na maśle, wystudzić. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę, dodać pieczarki i majonez, posolić, popieprzyć i połączyć z klopsikami.
Uwagi:
Wyborna potrawa z ryby na przyjęcia, ale też jako danie wigilijne.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | ewcia |