Składniki:
bułka (100g)- 10szt. jajka (tyle co bułek) - 10szt., cebula duża - 4szt., mleko - max 1 szklanka, sól - 1 łyżeczka, pieprz - 1 łyżeczka, proszek do pieczenia - 1 łyżeczka, mąka - 2 łyżki.
Jak przyrządzić?
Bułkę pokroić w niedużą kostkę. Wrzucić do miski lub innego dużego pojemnika, sukcesywnie zalewać mlekiem i mieszać tak, żeby mleko namoczyło większą część bułek. Pozostawić na jakiś czas (pół godz.), po czym znowu pomieszać. Po godzinie dodać sól, pieprz, proszek wymieszany z mąką. W międzyczasie na osobnej patelni zeszklić całą cebulę i też dodać do masy bułczanej i wymieszać. Jajka rozbić i oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać do bułek, a białka ubić na sztywną pianę i też dodać do bułek. Wszystko dobrze wymieszać.Zagotować wodę, posolić. Z bułek formować kulki wielkości średnich pączków, obtoczyć w mące i zagotować, średnio 5-10 minut.
Jak podawać?
Podawać ze stopionym masłem albo z dowolnym sosem.Z ilości 10 bułek powinno wyjść 20-22 kulkiNa drugi dzień można pokroić na mniejsze kawałki, usmażyć na patelni i podawać jak wyżej.
Uwagi:
Wersja 2 tych kulek: wszystko jak wyżej ale z dodatkiem duszonych pieczarek. Wersja 3 tych kulek: wszystko jak wyżej ale z dodatkiem przesmażonego wędzonego boczku.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Autor | mirzol |