Rogaliki drożdzowe Długoszowej - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

1/2 kilograma mąki, 1 kostka drożdży, 1/4 szklanki mleka (szklanka 250 mln!), 1 kostka margaryny Kasia, Palma co kto ma (kostka 250 g!), 4 całe jajka, 1 cukier waniliowy (dobry jest cukier z prawdziwą wanilią), dżem, powidła jak kto woli, 4 łyżki cukru.

Jak przyrządzić?

Mąkę przesiać, margarynę zetrzeć na tarce do warzyw. Połączyć z mąka do konsystencji grysiku.Całe jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym.Kostkę drożdży rozpuścić w ciepłym mleku (nie gorącym!). Połączyć wszystko razem i wyrabiać aż ciastko będzie odchodziło od ręki. Wyrobione ciasto pozostawić w dużym garny. Garnek z ciastem włożyć do ZIMNEJ WODY (ja robię to w zlewozmywaku). Pozostawić do wyrośnięcia (około 30 minut). Ciasto zacznie wyrastać w zimnej wodzie. Następnie stolnica, rozwałkować, podzielić na części. Nałożyć dżem, zwinąć w rogaliki. Piekarnik rozgrzać do temp 150-180 C.Wstawić do piekarnika i upiec:-). Powodzenia i dajcie znać, jak wam wyszły.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Trudnośćśredni
AutorMarek

Rogaliki drożdzowe Długoszowej: Podobne przepisy

Rogaliki drożdzowe Długoszowej: wypróbuj również

Przepis na rogaliki

... piaskowej, spróbuj zrobić rogaliki. Po upieczeniu będziesz mogła spakować je swoim dzieciom do szkoły albo poczęstować nimi kolegów i koleżanki z pracy. ... piaskowej, spróbuj zrobić rogaliki. Po upieczeniu będziesz mogła spakować je swoim ...

dawno temu

Rogaliki z marmoladą

... , a także wyjazdów nad jezioro. Zamiast pełnych cukru i konserwantów słodkich bułek nie zawsze pierwszej świeżości lepiej jest przygotować rogaliki z nadzieniem marmoladowym domowej roboty. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się, jak zrobić ...

dawno temu

Ciasto półfrancuskie

... z odrobiną mąki. Jak zrobić jednak rogaliki półfrancuskie? Wyróżnia się kilka rodzajów ciasta francuskiego, w tym ciasto półfrancuskie śmietanowe, serowe i drożdżowe. Przepis na ciasto półfrancuskie ...

dawno temu

Przepyszne lekkie ciasto z wiśniami

... , a Włosi do porannego espresso zawsze dodają słodkiego rogalika lub kawałek serniczka. Wygląda na to, że wszystkich nas łączy jedno – słodkie desery. ... , a Włosi do porannego espresso zawsze dodają słodkiego rogalika lub kawałek serniczka. ...

dawno temu

Koktajl mleczny

... bardzo skutecznie i z negatywnymi konsekwencjami dla naszego zdrowia ulegamy namowom kupienia batonika albo słodkiego rogalika. Zdecydowanie lepszym wyjściem jest samodzielne przygotowanie koktajlu ...

dawno temu

Zobacz, co je polski uczeń!

... Co uczniowie najczęściej kupują w czasie przerw? Chipsy, batoniki i rogaliki z kremem. Tymczasem nie są to najtrafniejsze przekąski. I nie chodzi tylko o ich kaloryczność i szkodliwość dla zdrowia ...

dawno temu

Kanapki na przyjęcie

... rodzajem pieczywa będzie rogalik francuski. Proponuję przygotować 4 rogaliki i przekroić je na pół. Smarujemy je odrobiną pesto równomiernie po obu stronach. Awokado kroimy w cienkie plastry i układamy ... na połowie każdego rogalika i ...

dawno temu

Właściwości maku

... się więc rogalikami czy kajzerkami z jego dodatkiem. Najpopularniejszą potrawą na jego bazie jest pyszna bożonarodzeniowa kutia czy słodki makowiec. W Wielkopolsce mak słynie także jako dodatek ...

dawno temu

Samochodowa mikrofalówka

... . Producent pomyślał o dedykowanychikonach dla najpopularniejszych rodzajów pokarmów i napojów (pizza, rogalik, kawa, kanapka), poza tym czas podgrzewania można ustawiać we własnym zakresie. Producent ...

dawno temu

Rodzaje pieczywa

... przybierania na wadze. Czy należy w takim razie jeść pieczywo? Okazuje się, że podobnie jak inne produkty spożywcze bułeczki, domowy chleb, rogaliki i chałki powinny znaleźć się w naszej diecie ... , jednak dla naszego zdrowia powinniśmy ...

dawno temu

Całkiem niecodzienna jajecznica

... uzupełnieniem będą suszone pomidory – Kwestia Smaku Przyznam się szczerze, że nigdy wcześniej nie próbowałam jajecznicy z brokułami, ale ta mieszanka brzmi bardzo ciekawie – Rogalik Powiedz „Nie!” nudnej jajecznicy raz na zawsze! Teraz już wiesz ...

dawno temu

Food in Real Life – zobacz, co naprawdę jesz

... dopiero po zakupie. Prawdziwa natura reklamowanych potraw wychodzi często dopiero po zakupie. Gdy wyrzucimy pysznego francuskiego rogalika na talerz okazuje się, że jest o 1/3 mniejszy, ma inny kolor ...

dawno temu

Kobiety, opamiętajcie się!

... , wszechwiedzących dam, zagryzając rogalikiem francuskim i głaszcząc mruczącego kota... Jestem sama i nie obrażę się na świat, jeśli już tak zostanie. Moje koleżanki mają mężów, narzeczonych, chłopaków. Wytężam ...

dawno temu

Ciasta wegańskie

... składniki na kruszonkę. Smarujemy blachę olejem i posypujemy bułką tartą, po czym wykładamy na nią wyrośnięte (oby!) ciasto drożdzowe, pokrywamy je wiśniami i kruszonką. Czas pieczenia: 50 minut. Temperatura ...

dawno temu

Śniadaniowe propozycje z różnych stron świata

... francuskie – mięciutkie rogaliki croissant podawane wraz z masłem i dżemem, lub opcjonalnie bagietka. Do tego kawa lub herbata. Tak jadają Francuzi. Spotyka się też tosty z owocami i bitą śmietaną. Generalnie „ na słodko”. ...

dawno temu

Pokolenie grubych dzieci

... moim dzieciom częstowaćsię wszystkim, czym chcą karmić ich inni ludzie, myślę że możeprzesadzam? Ale kiedy słyszę, że przyjaciel mojego syna co dzień przynosi rogaliki,które mają datę ważności do końca ... dekady, szlag mnie trafia. Synek pyta: ...

dawno temu

Przepis na herbatniki

... ulegają one zepsuciu. Jednakże kiedy zdecydujemy się na upieczenie wyrobów z ciasta francuskiego z jabłkiem, rogalików drożdżowych, biszkoptów, markiz, makaroników albo pierników, możemy być pewni ...

dawno temu

„Paryżanka”, Amelie Sobczak-Sabre

... skromnym zdaniem maczanie croissanta w kawie jest obrzydliwe. Chrupki rogalik staje się miękką bulbą. Na szczęście bohaterka niezbyt długo pastwi się nad francuskimi obyczajami kulinarnymi, zgrabnie ...

dawno temu

Dziecko nie chce pić mleka

... , w których mogą być śladowe ilości mleka lub białka serwatkowego zaliczymy: pieczywo, ciasta, ciastka, drożdżówki, maślane bułki, rogaliki francuskie (gotowe produkty cukiernicze), pasztety, parówki, sorbety, płatki śniadaniowe, czekolady, ...

dawno temu

Powiązane Tematy