Składniki:
1/2 kilograma mąki, 1 kostka drożdży, 1/4 szklanki mleka (szklanka 250 mln!), 1 kostka margaryny Kasia, Palma co kto ma (kostka 250 g!), 4 całe jajka, 1 cukier waniliowy (dobry jest cukier z prawdziwą wanilią), dżem, powidła jak kto woli, 4 łyżki cukru.
Jak przyrządzić?
Mąkę przesiać, margarynę zetrzeć na tarce do warzyw. Połączyć z mąka do konsystencji grysiku.Całe jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym.Kostkę drożdży rozpuścić w ciepłym mleku (nie gorącym!). Połączyć wszystko razem i wyrabiać aż ciastko będzie odchodziło od ręki. Wyrobione ciasto pozostawić w dużym garny. Garnek z ciastem włożyć do ZIMNEJ WODY (ja robię to w zlewozmywaku). Pozostawić do wyrośnięcia (około 30 minut). Ciasto zacznie wyrastać w zimnej wodzie. Następnie stolnica, rozwałkować, podzielić na części. Nałożyć dżem, zwinąć w rogaliki. Piekarnik rozgrzać do temp 150-180 C.Wstawić do piekarnika i upiec:-). Powodzenia i dajcie znać, jak wam wyszły.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Marek |