Składniki:
1 puszka masy krówkowej,
2 szklanki mleka,
1 szklanka mąki pszennej,
5 żółtek,
cukier waniliowy,
1/2 szklanki cukru,
8 paczek herbatników,
0,5 l śmietanki 30%,
2 łyżki cukru pudru,
2 opakowania bitej śmietanki w proszku,
1 kostka margaryny.
Jak przyrządzić?
Masa budyniowa:
Zmiksować żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę i 0,5 szklanki mleka. Pozostałą część mleka zagotować, a następnie wlać wcześniej zmiksowane składniki. Dalej postępujemy jak przy gotowaniu budyniu. Do gorącego budyniu wmieszać kostkę margaryny. Herbatniki wykładamy na blachę. Smarujemy je masą krówkową (np. kajmak), pokrywając kolejną warstwą herbatników, którą za chwilę polewamy gorącą masą budyniową. Czekamy do jej ostygnięcia, po czym wykładamy na wierzch ubitą z cukrem pudrem i śmietaną w proszku śmietankę. Przykrywamy trzecią warstwą herbatników. Kolejny krok to ułożenie drugiej warstwy masy krówkowej i trzeciej warstwy herbatników. Całość można obsypać startą gorzką czekoladą lub oblać polewą czekoladową. Schłodzić w lodówce. Smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Autor | Fasolka |