Racuchy na piwie - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

2 jabłka, 1/2 puszki ananasa, (w sezonie można dodać nektarynkę), 0,75 szklanki piwa, 1,5 szklanki mąki, 1 jajko, 2 łyżki cukru, proszek do pieczenia, cukier puder + cukier waniliowy, cynamon, szczypta soli

Jak przyrządzić?

Jabłka obieramy, trzemy i posypujemy cynamonem, a ananas kroimy na małe kosteczki. Mąkę, piwo, cukier, jajko, proszek do pieczenia i sól mieszamy, tak by ciasto miało jednolitą konsystencję. W razie potrzeby dodać mąki lub piwa. Do ciasta dodajemy starte jabłka oraz pokrojony ananas. Łyżkę moczymy w wodzie i nakładamy nią ciasto na rozgrzany tłuszcz. Podajemy na ciepło, posypane cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

Potrzebne przybory:

Tarka do jabłek, miska na ciasto, szklanka do miary.

Jak podawać?

Posypane cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

Uwagi:

Jeśli lubicie racuchy, ale nie macie cierpliwości i czasu by czekać na wyrośnięcie ciasta – mam dla Wasz coś w sam raz: racuchy na piwie w mojej wersji frutti dla 2 osób.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania35 min.
Trudnośćprosty
Porcje3
Przybliżony koszt15 zł
AutorAnna Maria80

Racuchy na piwie: Podobne przepisy

Racuchy na piwie: wypróbuj również

Powiązane Tematy