Składniki:
2 jabłka, 1/2 puszki ananasa, (w sezonie można dodać nektarynkę), 0,75 szklanki piwa, 1,5 szklanki mąki, 1 jajko, 2 łyżki cukru, proszek do pieczenia, cukier puder + cukier waniliowy, cynamon, szczypta soli
Jak przyrządzić?
Jabłka obieramy, trzemy i posypujemy cynamonem, a ananas kroimy na małe kosteczki. Mąkę, piwo, cukier, jajko, proszek do pieczenia i sól mieszamy, tak by ciasto miało jednolitą konsystencję. W razie potrzeby dodać mąki lub piwa. Do ciasta dodajemy starte jabłka oraz pokrojony ananas. Łyżkę moczymy w wodzie i nakładamy nią ciasto na rozgrzany tłuszcz. Podajemy na ciepło, posypane cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Potrzebne przybory:
Tarka do jabłek, miska na ciasto, szklanka do miary.
Jak podawać?
Posypane cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Uwagi:
Jeśli lubicie racuchy, ale nie macie cierpliwości i czasu by czekać na wyrośnięcie ciasta – mam dla Wasz coś w sam raz: racuchy na piwie w mojej wersji frutti dla 2 osób.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Anna Maria80 |