Składniki:
Ciasto:
120 g ciasteczek amaretti,3 jajka,500 g białego sera,1 torebka cukru waniliowego,skórka otarta z pomarańczy,100 g śmietany kremówki,30 g mąki,szczypta soli,masło do nasmarowania formy.
Do przystrojenia:
300 g truskawek,2 owoce kiwi,1 łyżka cukru pudru.
Jak przyrządzić?
Nagrzać piekarnik do 160 stopni C. Nasmarować masłem boczną część formy, a na dnie ułożyć papier do pieczenia. Rozdrobnić ciasteczka amaretti w mikserze. Można też włożyć je do torebki foliowej, zamknąć i solidnie potłuc wałkiem na blacie. Równomiernie rozłożyć okruchy na dnie formy. Rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek. Utrzeć żółtka z białym serem, cukrem, bitą śmietaną, otartą skórką z pomarańczy i cukrem waniliowym na kremową masę. Dodać mąkę i wymieszać. Ubić białka z solą na sztywną pianę i dużą trzepaczką ostrożnie zmieszać z masą serową. Napełnić nią formę, uważając, żeby nie uszkodzić spodu z okruchów. Wygładzić powierzchnię ciasta.Piec sernik przez 1 godzinę, aż urośnie i przybierze złotobrązową barwę. Wyłączyć grzanie i zostawić sernik na 15 minut w stygnącym piekarniku. Wyjąć sernik z piekarnika (lecz nie z formy!) i wystudzić na drucianej podstawce. Można nawet wstawić go na noc do lodówki, żeby dobrze się schłodził. Umyć truskawki, oczyścić je i poprzekrawać wzdłuż na cienkie plasterki. Obrać kiwi i pokroić poprzecznie w plasterki. Dopiero przed samym podanie ostrożnie wyjąć sernik z formy. Pokroić na porcje na talerzu lub paterze. Udekorować ciasto z wierzchu owocami i posypać cukrem pudrem.
Uwagi:
Zamiast otartej skórki pomarańczy można użyć drobno startej skorki z 2 limonek. Amaretti można zastąpić kruchymi ciasteczkami lub zwykłymi biszkoptami w kształcie szpatułek.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Olguś |