Kiwi dla dzieci
PATRYCJA • dawno temuKiwi może pojawić się w diecie ośmiomiesięcznego niemowlęcia w postaci przecierów owocowych. Starsze dzieci mogą śmiało zjadać surowe owoce. Kiwi znakomicie komponuje się w sałatce owocowej, jako składnik soku lub marmolady. Nie nadaje się do mlecznych koktajli, gdyż zawarta w nim aktynida — enzym rozkładający białka, sprawia, że napój ma gorzki smak. Poniżej przeczytacie, jakie właściwości ma kiwi i jak przyrządzić smaczny sok.
Właściwości kiwi
Główną zaletą kiwi jest długie zachowywanie wartości odżywczych. Nawet po 6 miesiącach od zerwania zawiera blisko 90% początkowej dawki witaminy C. W miąższu kiwi zawarte są ponadto glukoza, fruktoza, karoteny oraz witaminy C, D oraz witaminy z grupy B. Do spożycia nadają się te owoce, które mają brązową skórkę, a po naciśnięciu jej palcem powstają zagłębienia. Jeśli kupisz twarde owoce, wstaw je do lodówki na najniższą półkę na dwa dni.
Sok z kiwi
Kiwi znakomicie smakuje w połączeniu z brzoskwinią. Do przyrządzenia soku będziesz potrzebować tyle samo kiwi co połówek brzoskwiń z puszki. Obierz kiwi i pokrój w plasterki. Połącz z osączonymi brzoskwiniami i dokładnie zmiksuj. W upalne dni taki sok to wspaniały sposób na orzeźwienie, wystarczy go schłodzić. Pamiętaj, że soki dla dzieci najlepiej smakują przez słomkę.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze