Składniki:
1 opakowanie sera morskiego, 150 g
10 średniej wielkości cebul, 2 pomidory, ½ l białego wina, ½ l wody, 6 ząbków czosnku, po 1 łyżce oleju i sosu sojowego, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, pieprz, majeranek i listki świeżej melisy do dekoracji.
Jak przyrządzić?
Pokroić cebulę w grube pióra, podsmażyć na łyżce oleju. Po kilku minutach dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę, a następnie wrzucić do cebuli. Całość zalać wodą i winem. Dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego orazsos sojowy i dusić do chwili, kiedy cebula zmięknie. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.Wszystko przełożyć do kokilek, ułożyć na wierzchu plastry sera i zapiekać w piekarniku, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni. Udekorować melisą.
Potrzebne przybory:
Garnek, nóż, deska.
Jak podawać?
Podawać np. z ciemnym pieczywem lub grzankami czosnkowymi. Na ciepło w głębokich talerzach.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | 300 |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | Gastrosfera |