Składniki:
Schab środkowy (ok.0,5 kg), 2 cebule, 1 słoiczek koncentratu pomidorowego, pieprz, sól, cukier, 2 jajka, mąka, bułka tarta, olej.
Jak przyrządzić?
Schab pokroić, rozbić na cieniutkie plastry. Posolić i oprószyć pieprzem. Cebulę obrać, przeciąć na pół i pokroić w piórka. Poddusić na oleju, dodać trochę soli, pieprzu i cukru, pod koniec duszenia zaprawić koncentratem pomidorowym. Na każdy plaster schabu wyłożyć uduszoną cebulkę pomidorową. Schab składać na pół tak, aby powstały rożki. Panierować w następującej kolejności mąka-rozmącone jajka-mąka wymieszana z bułką tartą. Opanierowane rożki kładziemy na rozgrzany tłuszcz i smażymy na złoty kolor.
Potrzebne przybory:
Deska, nóż, tasak, patelnia.
Jak podawać?
Podawać z każdą surówką. Z ziemniakami z wody, frytkami, bądź też pieczonymi ziemniakami.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Przybliżony koszt | 17 zł |
Autor | MIKALUTEK |