Składniki:
2 bagietki,
4 łyżki oliwy,
25 dag pieczarek albo grzybów leśnych (krojonych w
drobniutką kostkę),
1 cała papryka,
1 duża cebula (pokrojona w kostkę),
25 dag szynki w plasterkach,
20 dag sera żółtego (najlepiej gouda lub liliput),
1/4 puszki kukurydzy,
10 dag szczypiorku (krojonego drobniutko),
2 średnie ogórki konserwowe lub kiszone [pokrojone w plasterki],
papryka słodka (sproszkowana),
ketchup ewentualnie sos czosnkowy lub 2 na raz,
pieprz,
sól.
Jak przyrządzić?
Grzyby, paprykę usmażyć na oliwie (poddusić). Bagietki przeciąć wzdłuż na pół i w poprzek na pół. Leciutko skropić wodą.Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.Nałożyć na bagietkę podduszone grzyby, paprykę, cebulę.Następnie szynkę i ser żółty.Upiec w temperaturze 170*C do momentu aż ser się roztopi. Zapiekanki wyjąć i posypać szczypiorkiem i kukurydzą. Dodać ogórka konserwowego lub kiszonego. Dodać przyprawy tj. paprykę słodką, pieprz i sól.Do tego ketchup lub sos czosnkowy.
Potrzebne przybory:
Deska i nóż. Talerze. Wysmarowana smalcem blacha. Tarka.
Jak podawać?
Bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika i użyciem przypraw.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | ekspres |