Składniki:
królik, olej, czosnek, sól, pieprz, majeranek, śmietana, koperek (mrożony), mąka.
Jak przyrządzić?
przemrożonego królika porcjujemy, ucieramy sól z czosnkiem, (około 5 ząbków na królika 2 kg) oraz z pieprzem i majerankiem, dodajemy kilka łyżek oleju. Nacieramy tym królika i odstawiamy na 12 h (na noc) do lodówki. Na rozgrzany olej wkładamy kawałki zamarynowanego królika (po obtarciu z przypraw, aby się nie przypaliły) i podsmażamy na brązowy kolor z obu stron. Podlewamy wodą i dusimy przewracając około 90-120 minut dolewając wodę, -aż mięsko będzie mięciutkie,wyciągamy królika. 2 łyżki mąki mieszamy z pól szklanki wody i i 2-3 łyżkami śmietany. Jeśli mamy, dodajemy koper włoski i zalewamy powstały wywar cały czas mieszając. Do powstałego sosu wkładamy kawałki królika i dusimy kilka minut.Ja serwuję królika z ziemniakami duszonymi oraz podsmażaną kiszoną kapustą lub z ogórkiem korniszonem.
Potrzebne przybory:
patelnia, garnek, wyciskarka do czosnku, nóż.
Jak podawać?
ziemniaki,pieczywo,surówki,
Uwagi:
W zależności od dostępu do królika - koszty się różnią. Ja sam hoduję, a więc koszty znikome, jakby ktoś chciał królika - priv.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 150 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 50 zł |
Autor | Mike_Mil |