Składniki:
1 główka białej kapusty,
30 dag mielonej łopatki wieprzowej,
30 dag mielonej wołowiny,
woreczek ryżu,
4 duże cebule,
pomidory z puszki lub przecier ze świeżych (nie koncentrat!),
liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, olej.
Jak przyrządzić?
Farsz:Jedną dużą cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju. Wymieszać z mięsem i ugotowanym na półtwardo ryżem. Posolić i popieprzyć do smaku.Kapustę pozbawić głąba i zblanszować w dużym garnku, stopniowo odcinając całe liście. Ostrym nożem pousuwać z liści zgrubiałe części. Zawijać w "kopertę".Przygotowane gołąbki obsmażyć na patelni na silnie rozgrzanym oleju, aż kapusta zbrązowieje. Ma to kapitalne znaczenie dla późniejszego smaku potrawy. Obsmażone gołąbki układać w naczyniu żaroodpornym, przekładając resztą obsmażonej, pokrojonej w talarki cebuli. Dodać ziele angielskie, liść laurowy i pół łyżeczki soli. Napełnić wodą wymieszaną z ponidorami naczynie do 3/4 wysokości. Piec pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 2 godziny. Pycha.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 150 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 6-8 |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | Edek z Fabryki Kredek |