Owca z miętą

Przepis kulinarny

Składniki:

2 steki jagnięce (mogą być także kotlety z kością albo piersi),
5-7 listków mięty,
ćwiartka cytryny,
2 ząbki czosnku,
olej

Jak przyrządzić?

Listki mięty siekamy drobniutko, mieszamy z posiekanymi ząbkami czosnku i dodajemy 5-8 kropel soku ze świeżo wyciśniętej cytryny.Nacieramy jagnięcinę z obu stron przygotowaną aromatyczną mieszanką. Pozostawiamy pod przykryciem gdzieś w kuchni na 2 godziny. Tackę do pieczenia przykrywamy folią aluminiową i smarujemy olejem. Owieczkę pieczemy w zależności od grubości od 15 do 25 minut w temp. 200 st. C.

Potrzebne przybory:

Nóż, tacka do pieczenia, folia aluminiowa, ewentualnie pędzelek do tłuszczu, miska, talerz.

Jak podawać?

Z pieczonymi ziemniakami i surowymi warzywami.

Uwagi:

Jest to tradycyjne danie brytyjskie. Polecane dla każdego niewegetarianina. Smakuje wybornie.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania150 min.
Trudnośćprosty
Porcje2
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt15 zł
AutorNana

Owca z miętą: Podobne przepisy

Owca z miętą: wypróbuj również

Powiązane Tematy