Składniki:
2 steki jagnięce (mogą być także kotlety z kością albo piersi),
5-7 listków mięty,
ćwiartka cytryny,
2 ząbki czosnku,
olej
Jak przyrządzić?
Listki mięty siekamy drobniutko, mieszamy z posiekanymi ząbkami czosnku i dodajemy 5-8 kropel soku ze świeżo wyciśniętej cytryny.Nacieramy jagnięcinę z obu stron przygotowaną aromatyczną mieszanką. Pozostawiamy pod przykryciem gdzieś w kuchni na 2 godziny. Tackę do pieczenia przykrywamy folią aluminiową i smarujemy olejem. Owieczkę pieczemy w zależności od grubości od 15 do 25 minut w temp. 200 st. C.
Potrzebne przybory:
Nóż, tacka do pieczenia, folia aluminiowa, ewentualnie pędzelek do tłuszczu, miska, talerz.
Jak podawać?
Z pieczonymi ziemniakami i surowymi warzywami.
Uwagi:
Jest to tradycyjne danie brytyjskie. Polecane dla każdego niewegetarianina. Smakuje wybornie.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 150 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Nana |