Składniki:
2 szkl. mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,75 szkl. wody lub mleka, 3 łyżki oliwy
Jak przyrządzić?
Do dużej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sól. Robimy zagłębienie, w które wlewamy oliwę i wodę. Wyrabiamy 5 min, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1 godz., ale można i na noc. Wyjmujemy z lodówki na 30 min przed wyrabianiem, dzielimy na 4 kule, które zawijamy w folię, bo to ciasto szybko wysycha. Rozwałkowujemy jak można najcieniej. Przed przygotowaniem konkretnego dania smaruje się płatki roztopionym dobrym masłem i przechowuje pod namiocikiem zrobionym z mokrej ściereczki.
Potrzebne przybory:
wałek, miska, folia spożywcza
Uwagi:
Jeżeli ciasto będziemy nadziewali mięsem, wówczas część wody można zastąpić octem winnym z białego wina lub anyżówką Ouzo.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | gajka |