Składniki:
2 szklanki mąki,
pół torebki proszku do pieczenia,
budyń w proszku,
szklanka cukru,
półtorej szklanki mleka,
2 łyżki kakao,
3 jajka,
olej do smażenia,
garść wiórków kokosowych (im więcej, tym lepiej),
3 łyżki śmietany,
łyżeczka dżemu.
Jak przyrządzić?
Najpierw na głębokiej patelni podsmażamy cukier, aż lekko się zrumieni, i szybko dodajemy kakao, mieszamy około 2 minut, dodając po trochu mleka z wiórkami. Czekamy, aż mleko się zagotuje, i odstawiamy do ostudzenia. Do ostudzonej masy karmelowej dodajemy żółtka, śmietanę i łyżeczkę dżemu, mieszamy. Następnie dodajemy zmieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem z torebki. Wszystko miksujemy, a na koniec dodajemy pianę z białek. Przekładamy do wysmarowanej masłem formy i pieczemy 45 minut.
Jak podawać?
Najlepiej podawać na talerzykach :)
Uwagi:
Ciasto można posypać cynamonem lub polewą orzechową. Pychotka:) Robię to ciasto moim domownikom i za każdym razem są zadowoleni ;)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Gabrysia |